Αναγνώστες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πως τελικα προσδιοριζεται η Πιθανη Ημερομηνια Τοκετου μιας κυησης? Ποιος ειναι ο ρολος των υπερηχων?



Με βαση την τελευταια περιοδο της γυναικας οριζεται μια ΠΗΤ 40 εβδ μετα. Με βαση τον υπερηχο οριζεται μια αλλη ΠΗΤ. ΟΤΑΝ η ΠΗΤ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΕΧΕΙ > 5 ΗΜΕΡΕς ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΤ ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΤΟΤΕ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ. Οταν απεχει < 5 ημερες τοτε υπολογιζεται με βαση την περιοδο. Δυστυχως πρεπει να υπαρχει μια cut off point , οπως και σε καθετι στην ιατρικη - και καποιες γυναικες θα εχουν 4 ημερες και καποιες 6 διαφορα. Ο κανονας ομως ειναι ο παραπανω.

Επιπλεον: οταν μιλαμε για υπερηχο προσδιοριμου ηλικιας κυησης δεν εννοουμε καθε υπερηχο που γινεται στον ιατρο. Εννοουμε τον υπερηχο των 9-10 εβδομαδων (αναλογα με το ποτε θα παει η γυναικα στον ιατρο ) και επιβεβαιωνει ενδομητρια κυηση με ικαρδιακη λειτουργεια. Στο εξωτερικο ο υπερηχος αυτος λεγεται DATING SCAN .

O υπερηχος που γινεται στις 12 εβδομαδες λεγεται NT scan (nuchal scan). O υπερηχος που γινεται στις 20 εβδομαδες λεγεται ANOMALY SCAN . Και ΟΛΟΙ ΟΙ υπολοιποι υπερηχοι μετα τις 26 εβδομαδες λεγονται GROWTH SCANS. Ta growth scans ΔΕΝ ελεγχουν πλεον την ηλικια της κυησης- αλλα την αναπτυξη του εμβρυου. Η ηλικια της κυησης ΟΡΙΖΕΤΑΙ στο DATING SCAN και δεν αλλαζει ΠΟΤΕ! Τα growth scans ελεγχουν το ποσο μεγαλο ή μικρο ειναι ενα εμβρυο στην δεδομενη και μη αμφισβητισημη εβδομαδα κυησης. Το ANOMALY SCAN των 20 εβδομαδων (αυτο που λεμε Β επιπεδου στην Ελλαδα) δεν ελεγχει ουτε την ηλικια της κυησης ουτε την αλαπτυξη του εμβρυου - αλλα μονο την σωστη αναπτυξη ολων των οργανων του σωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου